Waarom een nieuw boek over public affairs?
Als maatschappelijke vraagstukken ingewikkelder worden, dan red je het niet meer met je intuïtie alleen. Voor beïnvloeding heb je dan systematische kennis over public affairs (PA) nodig. Daarom hebben we dit boek geschreven.
Donderdag 29 augustus verschijnt ons boek 'Public affairs in maatschappelijk perspectief', waar we de afgelopen tijd hard aan hebben gewerkt. In de aanloop naar de presentatie lichten we in een serie blogs enkele elementen uit het boek toe.
Een paar jaar geleden kwam Rob de Lange langs met het voorstel om een boek te schrijven over public affairs. Niet wéér een boek met do’s en dont’s. Nee, het vak public affairs heeft behoefte aan meer integratie tussen wetenschap en praktijk. Het is hoog tijd voor een inspirerende integratie.
Vanuit zijn jarenlange ervaring als universitair docent had Rob al wat gedachten op papier gezet. Hij zocht naar mensen die aanvullingen konden leveren uit de wetenschap en de praktijk, gezien door de ogen van de reflective practitioner.
Brug tussen wetenschap en praktijk
Al gauw ging een groep van vijf enthousiastelingen aan de slag om die brug tussen wetenschap en praktijk te bouwen. Twee wetenschappers, Arco Timmermans en Rob, en drie mensen met jarenlange praktijkervaring in de public-affairspraktijk en met belangstelling voor de wetenschap: Robbert Coops, Sybrig van Keep en Erik van Venetië.
Wanneer is dat boek nou eens af?
Vele vrijdagmiddagen hebben we doorgebracht in de Haagse Campus van de Universiteit Leiden, de werkplek van Arco. We discussieerden over de vraag of een public-affairsprofessional een wetenschappelijke ondergrond nodig heeft en of public affairs een zelfstandig vakgebied is. Is public affairs een onderdeel van communicatie of andersom? Alles kwam langs: de interne organisatie, de ethiek, de verantwoording, coalities en nog veel meer.
Een paar jaar zijn we ermee bezig geweest, tussen al onze andere werkzaamheden door. Soms verzuchtten we dat we blij zouden zijn wanneer het boek eindelijk af is. We speculeerden al op een herziene versie of een Engelse vertaling, want het kon toch niet bij deze versie blijven?
En vaak lachten we om elkaar: om de modellen en tabellen van Erik, om de stapels boeken die Rob naar iedere bijeenkomst meesleepte, om de Chinese avonturen van Robbert, om de monologen van Arco en om het geloof in maatschappelijke verandering van Sybrig.
Niet meer de politiek alléén
In ons boek nemen we als uitgangspunt dat belangenbehartiging zich steeds minder richt op de politiek alléén en steeds vaker op stakeholders in de maatschappij. De tijd dat een lobbyist zich kon beperken tot ‘het Haagse’ is voorbij. De public-affairsprofessional moet tegenwoordig bij zijn/haar werkzaamheden richten op de brede omgeving van de organisatie. Dat is het maatschappelijk perspectief dat we in ons boek hebben gekozen.
Wicked issues
Een tweede reden om het boek te schrijven is de meerwaarde van de combinatie van wetenschap en praktijk. Een professional kan op basis van ervaring en intuïtie een heel eind komen. Maar vraagstukken worden complexer. In ongetemde, wicked, issues red je het niet meer op je gevoel. Dan is rationele kennis nodig, afkomstig uit systematisch onderzoek, ook uit aanpalende vakgebieden. We beschrijven in ons boek verschillende theoretische invalshoeken die de professional kunnen ondersteunen en inspireren.
Een derde reden om het boek te schrijven was natuurlijk ook dat het gewoon leuk was om bezig te zijn met ons vakgebied en na te denken hoe het zich ontwikkelt.
Comments