Lokaal lobbyen: adviezen die werken
Hoe krijg je toegang tot de wethouder en de gemeenteambtenaar? Hoe val je op tussen de concurrentie?
De lokale overheid krijgt meer te zeggen over de toekomst van bedrijven, organisaties en de gewone burgers in de gemeente. Allemaal zoeken ze ingangen bij de gemeentebestuurders en hun ambtenaren.
Zo wordt het steeds drukker op het gemeentehuis.
Hoe kom je binnen? En hoe blijf je binnen?
Dit zijn mijn tips.
Weet met wie je praat. Lees het collegeakkoord van het college van burgemeester en wethouders. Lees het verkiezingsprogramma van de politieke partij van de wethouder. Volg de wethouder op Twitter. Door dat speurwerk krijg je gevoel voor waar de wethouder warm voor loopt.
Bied iets. Dat is mijn allerbelangrijkste tip. Wil je bedelen om meer geld of om meer invloed? Dan mag je achteraan aansluiten in de rij van zeurders. Niet doen dus.
Bied iets waar je de wethouder en de ambtenaar mee helpt een probleem in de gemeente op te lossen. Welk probleem? Dat vind je in het coalitieakkoord.
Stel, jij bent directeur van de kinderopvang en de wethouder wil meer woningen voor hoogopgeleide tweeverdieners. Dan heb je iets te bieden. Bied de wethouder van onderwijs aan mee te denken over een nieuwe, innovatieve vestiging in de nieuwbouwwijk. Zorg dat je aan tafel komt over de onderwerpen die voor de ander ook belangrijk zijn. Zie je belemmeringen? Bespreek dan hoe de wethouder die kan oplossen. Lukt het niet bij de wethouder van onderwijs, probeer dan de collega met economie of wonen in de portefeuille.
Werk samen. Zoek samenwerking met andere organisaties of bedrijven, vooral waar jij van nature géén contact mee hebt. Als je een nieuwe vestiging van je kinderopvang voor kinderen van de hoogopgeleide tweeverdieners wilt openen, zoek dan eens contact met de grootste bedrijven, met de winkels voor biologische voeding of met de muziekschool. Door samen te werken met strange bedfellows val je op bij de gemeente.
Betrek je eindgebruikers. Laat jouw klanten, jouw patiënten, jouw achterban meelobbyen. Verzamel de wensen en commentaren van de mensen voor wie je het uiteindelijk doet. Neem een delegatie van je eindgebruikers mee naar een gesprek met de wethouder.
Maak de wethouder zichtbaar. Wethouders, maar ook leden van de gemeenteraad, léven van aandacht van hun achterban. Help hen zichtbaar te zijn door ze uit te nodigen voor een werkbezoek aan jouw bedrijf of organisatie. Haal daar een journalist van het huis-aan-huisblad bij. Maak zelf foto's en deel die op je sociale media. En vergeet niet de wethouder te taggen.
Leg eerst contact met de ambtenaar die de wethouder adviseert en ondersteunt. Zeker in grote gemeenten kom je niet zo maar bij een wethouder binnen. Heb je geen idee bij welke ambtenaar te beginnen? Vraag dan een ervaren gemeenteraadslid jou de weg in de bureaucratie te wijzen. Daar zijn volksvertegenwoordigers óók voor.
Heb geduld. Even snel wat regelen bij de wethouder is er niet bij. Lobbyen is een zaak van lange adem.
Advies op maat nodig? Een cursus lokaal lobbyen volgen? Meer info.
Wil je nooit een blog van Het Grote Lobbyen missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en like de Facebook-pagina.
Comments